Posted on

Lepljenje in vzdrževanje gum

Ob pravilno zalepljenjih gumah le-te brez težav prenesejo vse sile, ki delujejo nanje. Ob nepravilnem lepljenju pa se lahko guma odlepi od platišča in nam pokvari lep dan za vožnjo z modelom, lahko pa tudi dobro uvrstitev na tekmi. Zato je postopek lepljenja gum zelo pomemben.

Napotki za lepljenje:

  1. Najprej je potrebno umiti roke, da odstranimo morebitne nečistoče in maščobe z rok. Lahko uporabite tudi bele latex rokavice za enkratno uporabo.
  2. Beta gume so ob nakupu nameščene na platišče. Potrebno jih je odstraniti s platišča in očistiti rob gume in platišča. Najprej s finim brusnim papirjem ali “Dremel” orodjem odstranimo  nečistoče po obodu platišča in gume. Potem površine očistimo še s čisto krpo in denaturiranim etanolom, ki ga je mogoče kupiti v večini trgovin s tovrstnim blagom (Merkur, Bauhaus, Obi, Mavrica …). Lahko sicer uporabite kakršenkoli etanol, ampak denaturiran je najcenejši, saj je namenjen tehnični uporabi in zato ni visoko obdavčen kot užitni. Cena denaturiranega etanola je od 5-7€ za liter.  Rob gume je potrebno čistiti toliko časa, dokler na krpi ni več sledi umazanije.
  3. Po čiščenju je potrebno gume namestiti nazaj na platišče. Pazite, da je vložek enakomerno razporejen po gumi in gumo namestite na platišče. Čim manj se dotikajte očiščenih površin, da zagotovite kar najboljši spoj.
  4. Odprite špranjo med gumo in platiščem in kanite vanjo nekaj lepila. Ko gumo spustite se bo lepilo samo porazdelilo po špranji. Pomembno je, da lepilo steče prav v dno špranje, da se guma prilepi po celotni širini. Postopek ponovite po celotnem obodu.  Uporabljajte le Beta lepilo, ki je namenjeno prav lepljenju gum.
  5. Za lepši izgled lahko višek lepila, ki se iztisne iz špranje popivnate s krpo, papirnatimi robčki ipd.
  6. Po končanem nanašanju lepila na gumo namestite Beta elastiko. Elastike namestite čim bližje robu gume. Pustite 1 uro, da se lepilo dobro posuši in postopek ponovite na drugi strani gume.

Lepilo za lepljenje gum s časom izgublja na kakovosti. Za kar najboljšo obstojnost ga hranite v suhem in hladnem prostoru, ter ga čimprej porabite.

Napotki za vzdrževanje:

  • Gum ni priporočljivo čistiti z vodo . Če pa že jih, ohranite vložke (pene) suhe, da jim zagotovite dolgo življensko dobo.
  • Za najboljšo učinkovitost gume hranite v vrečki v kateri so bile dobavljene, v suhem in hladnem prostoru
  • Če koles ne snamete z modela, model vzdignite od tal, da preprečite obtiščance, t.i. “flat spots” na gumah